Het dak van de historische Immanuelkerk in Ermelo was hoognodig aan een renovatie toe. Het kerkbestuur zag deze situatie als een kans om een de kerk te verduurzamen. Maar, hoe verduurzaam je een gemeentelijk monument dat als strenge eis heeft dat het uiterlijk ongewijzigd moet blijven?

Een traditionele én moderne duurzame daklei

Het kerkbestuur was al geruime tijd op zoek naar een vervangende dakbedekking die zowel de traditionele uitstraling van het dak zou behouden alsook zou voldoen aan de wensen voor verduurzaming en milieubewust bouwen. Zij vonden dit product in onze Heritage Slate rubber dakleien.

De oude vezelcementleien zijn daarom vervangen door Heritage Slate Rubber leipannen in de kleur Sterling Grey. Deze duurzame dakleien bestaan uit 95% gerecycled rubber, maar hebben toch de uitstraling van een authentieke leipan. Hierdoor hebben ze niet alleen een uitzonderlijk lange levensduur, maar zijn ze bovendien ongevoelig voor eventuele hagelschade.

Heritage slate

Een krachtig en subtiel zonnestroomsysteem

Als onderdeel van de wens om te verduurzamen had het bestuur tevens interesse in de mogelijkheden van zonnepanelen. Uit onze energiescan bleek dat een groot gedeelte van het elektriciteitsverbruik zélf opgewekt kon worden middels een eigen zonnestroomsysteem. Vanwege de monumentstatus zou dit wel een uitdaging vormen, want de zonnepanelen zouden zo geplaatst moeten worden dat ze het aanzicht van de kerk niet zouden ontsieren.

Doordat men vanaf de straatzijde geen zicht heeft op de daken aan de achterzijde was dit een ideale plaats om een zonnestroomsysteem van in totaal 62 zpanelen uit het zicht te plaatsen. Op drie hellende daken zijn in totaal 48 zonnepanelen geplaatst met behulp van het Renusol indak systeem, waarbij de zonnepanelen verzonken in de dakbedekking zijn geplaatst. De resterende 14 zonnepanelen zijn geplaatst op het platte dak boven de ontvangstruimte, ook deze zijn vanaf de straat praktisch onzichtbaar.

Om esthetische uitstraling te maximaliseren is gekozen voor het Winaico Full Black paneel met een vermogen van 300 Wp. En doordat ieder zonnepaneel is voorzien van een eigen M250 Enphase micro omvormer, wordt het hoogste rendement behaald. Het zonnestroomsysteem levert hierdoor in totaal circa 16.056 KWh aan elektriciteit.

Een voorbeeldfunctie voor duurzaam bouwen

Door de toepassing van Heritage Slate duurzame dakleien van gerecycled rubber en een omvangrijk zonnestroomsysteem is dit monument een ware voorloper op het vlak van duurzaamheid. Als finishing touch zijn de bestaande hemelwaterafvoeren vervangen door zinken dakgoten die de klassieke uitstraling van de nieuwe dakbedekking prachtig onderstrepen. Zo heeft de Immanuel Kerk definitief haar glans terug gekregen én laat deze zien dat zelfs een klassiek monument een belangrijke voorbeeldfunctie kan vervullen in de noodzaak tot duurzaam bouwen.