Klooster van Dalfsen: compleet verduurzaamde B&B in landelijk gelegen rijksmonument

Klooster van Dalfsen: compleet verduurzaamde B&B in landelijk gelegen rijksmonument


Gelegen in het centrum van Dalfsen vindt u Het klooster van Dalfsen. Dit statige pand uit 1927 deed vroeger dienst als zusterhuis en Katholiek schoolgebouw. Vandaag de dag wordt deze bijzondere locatie gebruikt als Bed & Breakfast en huisvest deze onder meer groepsaccommodatie en vergaderruimte.

Aangezien het elektriciteitsverbruik van het klooster vrij fors was, wilde de huidige beheerders graag verduurzamen. Uiteraard om de energiekosten terug te dringen, maar ook omdat het pand aan het natuurpark Bellingeweer is gelegen. Een zo ‘groen’ en energieneutraal mogelijke accommodatie vond men daarom erg belangrijk. Een ambitieus project bleek achteraf, aangezien het klooster in het Rijksmonumentenregister  is opgenomen. Hierdoor moest de authentieke uitstraling van het pand behouden blijven en mochten er bijvoorbeeld geen zonnepanelen in het zicht worden geplaatst.

Het verduuzamingstraject

Om te beginnen werd het dak gerenoveerd en extra geïsoleerd. Een goede eerste stap, omdat we bij het verduurzamen van een gebouw altijd eerst kijken naar energiebesparende maatregelen. Dit is namelijk niet alleen comfort verhogend, maar heeft ook een positief effect op het algemene energieverbruik van een gebouw.

Toen de werkzaamheden aan het dak eenmaal afgerond waren, konden we met het zonnestroomsysteem aan de slag. Om zoveel mogelijk elektriciteit te kunnen opwekken zonder het aanzicht van het pand te wijzigen, is ervoor gekozen zonnepanelen in een schansopstelling te plaatsen aan de achterzijde van het pand. Hierdoor was het mogelijk om op het verlengde dakvlak 56 mono kristallijne zonnepanelen te plaatsen met een totale capaciteit van maar liefst 310 wattpiek. Bovendien zijn alle 56 zonnepanelen voorzien van een eigen micro omvormer. Dit heeft als voordeel dat het systeem altijd optimaal zonnestroom produceert én de invloed van schaduw op de opbrengst zoveel mogelijk wordt beperkt. Dit zonnestroomsysteem levert voldoende electriciteit om het totale gebruik van sochtens tot savonds op te vangen. Het inspireerde de eigenaren daarnaast om de klassieke brommers die zij aan hun bewoners verhuurde volledig te vervangen door electrische Electric Dutchman scooters, die ook voor een deel worden opgeladen dankzij deze zonnepanelen.

Tot slot zochten we naar mogelijkheden om het water eveneens op een duurzame manier te verwarmen. In drie stuks Aquapura Monoblock warmtepompboilers van iedere 250 liter vonden we de oplossing. Dit systeem levert genoeg capaciteit om het water om o.a. het water voor de badkamers, de keuken én de in de tuin aanwezige jacuzzi duurzaam te verwarmen.

Diverse subsidieregelingen

Bij het berekenen van de o.a. de terugverdientijd en de investeringskosten is rekening gehouden met de beschikbare subsidieregelingen. Het Klooster van Dalfsen kwam namelijk in aanmerking voor BTW, ISDE-subsidie  en zakelijke Energie-investeringsaftrek (EIA). Hierdoor was de verduurzaming van het monumentale klooster niet alleen goed voor het milieu, maar ook een uitstekende zakelijke investering.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw gebouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!