Wat is kilowattuur (kWh)?

zonnepanelen

Het elektriciteitsverbruik op een energierekening wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh met de ‘h’ van hour). Één kWh is hetzelfde als één uur lang een apparaat van 1000 Watt gebruiken. Het totale stroomverbruik van alle elektrische apparaten samen vorm het totale elektriciteitsverbruik binnen een bepaalde periode.

Wanneer u zelf uw elektriciteit opwekt met een zonnestroomsysteem, wordt het aantal opgewekte kWh van het elektriciteitsverbruik afgehaald. Op deze manier kan er op uw energierekening 0 kWh in rekening worden gebracht, zonder dat u van het elektriciteitsnet bent afgesloten. U gebruikt immers ’s-avonds ook elektriciteit als de zon onder is en de zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

In Nederland is het verbruik van een gemiddeld huishouden ongeveer 3.500 kWh per jaar. Om dit verbruik door een zonnestroomsysteem te kunnen opwekken, wordt het benodigde wattpiek vermogen op basis van allerlei verschillende factoren berekend:

Het totale wattpiekvermogen (wattpiek per zonnepaneel x het aantal panelen) wordt gecorrigeerd door o.a. het type omvormer, de ligging ten opzichte van de zon en de hellingshoek waaronder ze geïnstalleerd worden. Al deze factoren hebben namelijk invloed op de elektriciteitsopbrengst van een zonnestroomsysteem.

Meer weten?

Vul hier uw gegevens in voor een vrijblijvend advies op maat!