Tussen Amsterdam en Zaandam bevind zich het Hembrugterrein, een uniek voormalig industriegebied. Het huisvest hoge loodsen die via op masten gedragen buizen aan elkaar verbonden zijn. Brede straten geflankeerd door wilde bloemen worden afgewisseld door groepen grote bomen en betonnen gebouwtjes.
Ooit werden hier, streng bewapend en afgesloten van de buitenwereld, vuurwapens en munitie geproduceerd voor het Nederlandse leger. Maar hoewel die geschiedenis wat voorzichtige sporen heeft achtergelaten, zoals de afgeronde daken die gebouwd waren om eventuele schokken te geleiden, heeft het terrein inmiddels een ander, meer vreedzaam doel gevonden.
Tegenwoordig doet het Hembrugterrein, net als zoveel voormalige industriezones, dienst als creatieve broedplaats voor ondernemers en kunstenaars. Midden tussen het groen staat een klein hoekig gebouwtje met stevige muren en een spaarzaam aantal grote ramen. Vroeger stond het bekend als het Carbidgebouw, tegenwoordig heet het Gunpowder Studio.
Gunpowder Studio is een multifunctionele ruimte die wordt gebruikt voor exposities, fotoshoots, presentaties en kunstprojecten. Soms voor een dag ingericht als presentatieruimte, soms zelfs tijdelijk bewoond door een kunstcollectief. Doordat de functie van het gebouw nogal is veranderd sinds zijn oorsprong, voldoet het niet bepaald aan de huidige maatstaven voor comfort.
Het gebouw werd eerder al voorzien van sanitaire voorzieningen, maar om het het hele jaar door bruikbaar te maken was het noodzakelijk om een modern verwarmingssysteem te plaatsen. Het was in dit gebouw, op deze plek, uiteraard geen mogelijkheid om een traditioneel verwarmingssysteem aan te leggen. Dat zou ook teveel afbreuk doen aan de prachtige originele staat waar het in verkeert. Bovendien zou dat geen toekomstbewuste keuze zijn, gezien gasloos verwarmen op korte termijn de geldende norm wordt.
Daarom ging men op zoek naar een oplossing die zowel gasloos was alsook aansloot bij het karakter van het gebouw, die zonder aangrijpend aanpassingen aan de constructie kon worden gerealiseerd.
De oplossing voor duurzaam en gasloos verwarmen zonder drastische aanpassingen aan de constructie van het pand kwam in de vorm van onze infrarood heatstrips. Deze strategisch bovenaan de muren het geplaatste warmtestralers geven een zeer krachtige lokale warmtestraling af waarmee de ongeisoleerde ruimte zelfs in de koude periode van het jaar gemakkelijk op een zeer aangename temperatuur gebracht kan worden.
Traditionele heaters verwarmen de lucht, die daarna de ruimte verwarmt. Onze infrarood heatstrips wekken warmte op door middel van lange-golf infrarood. Dit verwarmt rechtstreeks de objecten in de ruimte. Hierdoor onstaat het aangename gevoel dat we ook kennen van zonnewarmte.
Anders dan bij veel warmtestralers het geval is, geven deze heatstrips geen licht bij het verwarmen. Dankzij een draadloze thermostaat is de temperatuur vooraf te programmeren en zelfs per dag of dagdeel in te stellen, zodat de ruimte direct prettig warm is bij binnenkomst.
Bent u ook op zoek naar een verwarmingssysteem voor een slecht-, of zelfs niet-geïsoleerde ruimte? Neem dan contact met ons op voor een analyse op locatie door één van onze productspecialisten. Op basis van de constructie, isolatie, grootte en gebruiksdoeleinde van de ruimte zal deze een advies op maat maken.