Infrarood: is het écht een gezond & veilig alternatief?
Infrarood is voor velen een relatief nieuwe manier om een woning, kantoor of bedrijfshal mee te verwarmen. En ondanks dat het volkomen veilig is, snappen we dat mensen een beetje terughoudend zijn bij het horen van termen als ‘straling’ en ‘golflengte’. Begrijpelijk, maar nergens voor nodig! Daarom wordt in dit artikel haarfijn uitgelegd hoe infrarood werkt, wat infrarode straling precies is én waarom infrarood een veilig, gezond en duurzaam alternatief is voor uw huidige CV installatie.
Inhoudsopgave
- Is infrarood schadelijk voor de gezondheid?
- Wat is infrarood straling?
- Welke soorten infrarood straling zijn er?
3.1 Wat is korte golf infrarood?
3.2 Wat is middellange golf infrarood?
3.3 Wat is lange golf infrarood? - Hoe werkt een infrarood verwarming?
- Hoe verwarmt infrarood een ruimte?
- Is infrarode straling gevaarlijk of ongezond?
- Kan infraroodverwarming tegen weersinvloeden?
- Garanties en keurmerken voor infraroodsystemen.
- Het kiezen van de juiste infrarood toebehoren.
- Infrarood panelen veilig monteren.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid?
Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
2. Wat is infrarood straling?
Infraroodstraling, ook wel warmtestraling genoemd, is een bestandsdeel van (zon)licht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Dat komt doordat infrarood zich buiten het zichtbare deel van het lichtspectrum bevindt. Het is er dus wel, maar we kunnen het niet zien kunnen. We kunnen het echter wél voelen. Wanneer Infrarood namelijk in contact komt met materie, brengt het de moleculen daarbinnen in beweging. Door die beweging ontstaat wrijving en door deze wrijving ontstaat er warmte.
De bekendste en grootste ‘infrarood verwarming’ die we kennen is onze eigen zon. De kracht van infrarood is het beste te merken op een heldere winterdag. Dan is de temperatuur van de lucht namelijk erg koud, maar is het toch lekker aangenaam in het zonnetje.
3. Welke soorten infrarood straling zijn er?
Binnen het lichtspectrum onderscheiden we drie soorten infrarood, die zijn verdeeld tussen verschillende golflengtes. De golflengte (ook wel frequentie genoemd) bepaalt de intensiteit van de warmtestraling. En doordat de frequentie van warmtestraling kan variëren, is infrarood geschikt om toegepast te worden in verschillende situaties.
De drie soorten infraroodstraling zijn:
- IR-A (korte golf infrarood), met een golflengte tussen 780 nm tot 1.400 nm.
- IR-B (midden golf infrarood), met een golflengte tussen 1.400 nm en 3.000 nm.
- IR-C (lange golf infrarood), met een golflengte tussen 3.000 nm en 1.000.000 nm.
3.1 Wat is korte golf infrarood?
Korte golf infrarood (IR-A) is de krachtigste warmtestraling binnen het infraroodspectrum. Het is zelfs zo krachtig dat er koude (ongeïsoleerde) buitenruimtes mee verwarmd kunnen worden. Korte golf infrarood wordt dan ook vaak toegepast als terrasverwarmer of industriële heater, waardoor men het toch aangenaam kan hebben in een koude omgeving. Daarnaast wordt korte golf infrarood ook toegepast in infraroodsauna’s en bij fysiotherapieën. Hier heeft het een positief effect op spieren en gewrichten, doordat het diep in de huid doordringt.
IR-A stralers zijn te herkennen aan de rood/oranje gloed die ze uitstralen. Dat licht wordt veroorzaakt doordat IR-A zich direct naast het rode zichtbare licht bevindt en de IR-lamp ook een gedeelte zichtbaar licht uitstraalt.
3.2 Wat is middellange golf infrarood?
Middellange golf infrarood (IR-B) is krachtig genoeg om ongeïsoleerde binnenruimtes en beschermde buitenruimtes mee te verwarmen. Net zoals lange golf infrarood (IR-C) is IR-B onzichtbaar voor het menselijk oog. Heatstrips stralen bijvoorbeeld deze krachtige midden lange golf warmtestraling uit, waardoor ze bijvoorbeeld toegepast worden in moeilijk verwarmbare ruimtes zoals serrés of grote bedrijfshallen.
3.3 Wat is lange golf infrarood?
Lange golf infrarood (IR-C) wordt uitgestraald door infrarood verwarmingspanelen. Deze infraroodpanelen kunnen het beste in (goed) geïsoleerde binnenruimtes worden toegepast, waar ze gelijkmatig alle objecten (muren, meubels en mensen) in de ruimte verwarmen. Lange golf infrarood panelen zijn hierdoor voornamelijk geschikt om bijvoorbeeld uw woning (slaapkamer, badkamer en toilet) of kantoorruimte mee te verwarmen.
4. Hoe werkt een infrarood verwarming?
Er zijn twee manieren waarop onze elektrische infraroodsystemen warmtestraling genereren. Bij de lange en middellange golf infraroodpanelen gebeurt dit wanneer het paneel (gemaakt van halfgeleider materiaal) onder spanning komt te staan. Hierdoor wordt het materiaal net zo lang verwarmd totdat het infrarode straling begint te verspreiden.
Om zoveel mogelijk warmtestraling naar voren te richten, wordt daarnaast de achterzijde van het paneel voorzien van een isolerend materiaal. Hierdoor werkt het paneel niet alleen veel efficiënter, maar is het ook veel beter beschermd tegen oververhitting.
De temperatuur die het halfgeleider materiaal moet bereiken, voordat het daadwerkelijk warmtestraling begint te verspreiden, is afhankelijk van het type paneel. Bij hoge temperatuur infraroodpanelen (t.b.v. Hot Yoga) ligt dit tussen de 150°C en 190°C en Heatrips worden zo’n 350°C.
De temperatuur van een regulier lange golf infraroodpaneel, om bijvoorbeeld een woning mee te verwarmen, ligt veel lager. De oppervlaktetemperatuur van deze panelen ligt tussen de 115°C en 120°C, waardoor ze veilig genoeg zijn om kort aan te raken zonder te verbranden. Hoge temperatuurpanelen en heatstrips worden buiten bereik geplaatst, zoals bovenaan wanden of aan het plafond.
Het verspreiden van korte golf infrarood (IR-A) gebeurt op een andere manier. De warmtestraling van o.a. de terras verwarmers wordt namelijk opgewekt met behulp van een krachtige lamp. En doordat IR-A zich direct naast het rode licht bevindt, wordt tevens een rood/oranje gloed uitgestraald. Een ander belangrijk onderdeel van infrarood heaters is de spiegel achter de lamp. Deze zorgt er namelijk voor dat er zoveel mogelijk vermogen onder de gewenste hoek en in de juiste richting wordt gestuurd voor een maximaal effect en bereik.
“Infrarood verwarmt niet de lucht, maar de hele ruimte”
5. Hoe verwarmt infrarood een ruimte?
Zodra een IR-paneel de juiste temperatuur heeft bereikt, begint het warmtestraling te verspreiden. In tegenstelling tot conventionele verwarming wordt daardoor niet direct de lucht, maar alle objecten binnen de ruimte verwarmd. Deze objecten geven daarna op hun beurt ook weer warmte af, waardoor de ruimte veel gelijkmatiger verwarmd wordt. Bovendien gaat er veel minder warmte verloren, omdat objecten veel beter warmte vasthouden dan lucht.
Bovendien vindt er veel minder luchtcirculatie plaats, waardoor stof en huismijt niet constant door de kamer zweeft. En doordat infrarood wanden en plafonds tot diep in de kern verwarmd, hebben vocht en schimmels veel minder kans om zich te ontwikkelen. Kortom, infrarood verwarming is een gezond en veilig alternatief voor de CV installatie.
6. Is infrarode straling gevaarlijk of ongezond?
Zoals u nu weet, zijn er verschillende soorten infrarood die speciaal geschikt zijn voor bepaalde situaties. Wat alle soorten echter met elkaar gemeen hebben, is dat ze objecten (waaronder uw lichaam) aanstralen en opwarmen. Hoe diep de warmtestraling uw huid binnendringt is afhankelijk van het type infrarood en de frequentie.
Korte golf infrarood (IR-A) is de krachtigste vorm van infrarood en heeft de diepste inwerking op de huid. IR-A kan tot 5 millimeter in de huid doordringen, waardoor het positieve effecten kan hebben op spieren en gewrichten. Door deze eigenschappen maken fysiotherapieën en infraroodsauna’s ook graag gebruik van dit type infrarood.
Korte golf infrarood kan daarnaast uitstekend toegepast worden als (tijdelijke) verwarming op bijvoorbeeld een terras of in een bedrijfshal, maar voor het permanent verwarmen van binnenruimtes, zoals een woon- of slaapkamer, is het niet geschikt. Voor deze situaties wordt middellange en voornamelijk lange golf infrarood toegepast.
De middellange golf infrarood (IR-B) dringt daarbij door tot in de lederhuid en de bloedvaten. In deze toplaag van de huid prikkelt het warmtegevoelige zenuwen, waardoor u een behaaglijke warmte zult voelen. Lange golf infrarood (IR-C) komt daarnaast niet verder dan de oppervlakte van de huid, waardoor het volledig veilig en gezond is voor permanent gebruik. Naast dat u de directe warmte van het paneel ervaart, is IR-C met name geschikt om geïsoleerde binnenruimtes op temperatuur te brengen en te houden.
7. Kan infraroodverwarming tegen weersinvloeden?
De mate waarin een infraroodpaneel of –heater beschermd is tegen invloeden van buitenaf, wordt aangegeven met de IP-codering. De IP-codering of IP-waarde geeft aan tot op welke hoogte elektrische apparaten beschermd worden tegen water, stof en aanraking (schokken). De afkorting IP staat voor International Protection en de twee cijfers daarachter geven de beschermingsgraad aan.
Het eerste cijfer van de IP-waarde geeft de bescherming tegen vaste materialen en stof op een schaal van 0 tot 6 aan. Een waarde van ‘0’ biedt géén bescherming en een waarde van ‘6’ betekent volledige bescherming.
IP | Bescherming tegen | Betekenis |
0x | Geen bescherming | Onbeschermd |
1x | Grote voorwerpen | Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm. |
2x | Middelgrote voorwerpen | Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12 mm |
3x | Kleine voorwerpen | Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig enkel voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm |
4x | Spitse voorwerpen | Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm |
5x | Stofbescherming | Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen. |
6x | Stofvrij | Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof. |
Het tweede cijfer van de IP-code geeft de mate van bescherming tegen vloeistoffen aan. Het getal ‘0’ betekent dat het elektrische apparaat niet beschermd wordt en een waarde van ‘9’ betekent volledige bescherming.
IP | Klasse | Betekenis |
x0 | Geen | Geen bescherming |
x1 | Drupdicht Type I | Geen schade indien onderhevig aan verticale druppels |
x2 | Drupdicht Type II | Geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15° |
x3 | Spatdicht | Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60° |
x4 | Plensdicht | Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek |
x5 | Sproeidicht | Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek |
x6 | Waterbestendig | Geen water indringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek |
x7 | Dompeldicht | Geen water indringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m) |
x8 | Waterdicht | Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden |
x9 | Vochtdicht | Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk |
Door rekening te houden met de IP-codering kan onder andere worden bepaald waar een infraroodpaneel veilig geplaatst kan worden.
8. Garanties en keurmerken voor infraroodsystemen.
Er komen steeds meer aanbieders en fabrikanten van infraroodpanelen en infrarood heaters bij. Maar, door bezuiniging op grondstoffen en productiekosten komen wij veel kwaliteitsverschil tegen, met name van producten die buiten Europa zijn geproduceerd. Zo hebben de onderdelen bijvoorbeeld maar een beperkte levensduur, verbruiken ze veel energie of bestaat de mogelijkheid dat het paneel geen stabiele voeding heeft waardoor het kan doorbranden of erger… Ook komt het voor dat er ‘infrarood’ panelen worden aangeboden, die enkel warmte en géén infrarood uitstralen.
Mede om deze redenen hebben wij besloten om uitsluitend Welltherm, Ecaros, en Alkari infraroodpanelen van Duitse makelij aan te bieden. Met deze Duitse infraroodpanelen bent u er namelijk zeker van dat ze aan de Europese veiligheidsnormen voldoen en zijn voorzien van een CE-markering, GS-certificaat of TÜV-keurmerk. Bovendien kunt u er vanuit gaan dat deze infraroodpanelen op een verantwoorde wijze geproduceerd zijn en de veiligheid van mens en milieu centraal staan.
Tot slot wordt er op onze Duits geproduceerde infraroodpanelen standaard productgarantie verleend. Deze garantieperiode varieert van 2 tot 5 jaar en is afhankelijk van het type infraroodverwarming.
9. Het kiezen van de juiste infrarood toebehoren
Om infraroodpanelen zo comfortabele en energiezuinig mogelijk te laten functioneren zijn er diverse infrarood toebehoren beschikbaar. Met behulp van een thermostaat wordt het paneel bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld wanneer de ingestelde kamertemperatuur bereikt is. Daalt vervolgens de temperatuur weer, dan springen de panelen automatisch weer aan. En in combinatie met een ontvanger (receiver) is het tevens mogelijk om alles volledig draadloos aan te sturen.
Er valt veel te kiezen op het gebied van infrarood toebehoren. Van eenvoudige Analoge of Digitale bediening tot een compleet Domotica systeem, het is allemaal mogelijk. Daarom is het erg belangrijk dat alle componenten op elkaar zijn afgestemd. Niet alleen qua merk, maar veel belangrijker: qua vermogen. Want, mocht er meer vermogen geschakeld worden dan het systeem eigenlijk aan kan, dan heeft dat zeker invloed op de levensduur.
10. Infrarood panelen veilig monteren
Infrarood panelen kunnen zeer gemakkelijk gemonteerd worden. Indien de ondergrond geschikt is om het gewicht van het paneel te dragen, kan er met behulp van de meegeleverde beugels (plaatje van de beugels) het infraroodpanelen probleemloos horizontaal of verticaal aan de muur of het plafond gemonteerd worden.
Ook zijn er panelen (Ecaros) die door hun speciale afmetingen geschikt zijn om in een systeemplafond geplaatst te worden. Hierdoor wordt het paneel letterlijk in het plafond verwerkt en is het onzichtbaar aanwezig in de ruimte.
Bij het monteren van infraroodsystemen is het altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen en de IP-codering. Een zeer krachtig infraroodsysteem dient namelijk op een minimale hoogte gemonteerd te worden, zodat de warmtestraling op een prettige manier verspreid wordt. Daarnaast is het bij panelen ook altijd bevorderlijk voor de levensduur als een paneel niet constant nat of vochtig is. Wij adviseren daarom ook altijd om een infraroodpaneel niet direct boven een douche te plaatsen.
Liever de installatie en montage van infraroodpanelen uit handen geven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Meer weten?
Vul hier uw gegevens in voor een vrijblijvend advies op maat!