Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming, hoe het werkt en wat het voor u kan betekenen.

Infrarood verwarming
Er zit een groot verschil tussen Infraroodverwarming en traditionele verwarmingstechnieken. De klassieke convectieverwarming/radiatoren zijn een vorm van luchtverwarming. Infraroodverwarming daarentegen is een vorm van stralingswarmte. In dit artikel vertellen wij u wat dit precies inhoudt, wat het verschil is tussen deze vormen van verwarming en, niet onbelangrijk, wat dat betekent voor uw wooncomfort en energieverbruik.

Wat is infraroodstraling?

Zoals eerder genoemd is infraroodverwarming een vorm van stralingswarmte. Om te begrijpen wat dit precies inhoud geven wij u hier een korte introductie tot het lichtspectrum, aangezien licht een vorm van straling is die we kunnen waarnemen.

We kennen diverse soorten licht. Het grootste gedeelte hiervan zien we niet. Het gedeelte dat wij wel zien zit tussen ultraviolette straling en infraroodstraling in en noemen we zichtbaar licht.

Infraroodstraling is in drie categorieën onder te verdelen: IR-A, IR-B en IR-C. Dit heeft te maken met het verschil tussen korte en lange golf infraroodstraling. Van IR-A maken we geen gebruik, maar IR-B vindt u bijvoorbeeld in terrasverwarming. IR-C is de bekende lange golf infraroodstraling die we gebruiken in onze panelen, maar dat niet alleen. Ook wij als mensen geven zelf IR-C straling af, net als de zon en alles wat warm is.

Het verschil tussen stralingsverwarming en convectieverwarming

Het verschil tussen stralingsverwarming en convectieverwarming is de manier waarop warmte wordt afgegeven.

Radiatoren hebben een zo groot mogelijk oppervlak, om zoveel mogelijk in contact te staan met de lucht in de ruimte. De lucht warmt op door contact met de verwarming en stijgt op, geeft een deel van de warmte af aan koudere lucht, koelt af en zakt weer, waarna het proces zich herhaalt.  Het grootste gedeelte van de energie bij convectieverwarming gaat daardoor naar het opwarmen van de lucht via de radiator, en niet naar het opwarmen van personen en objecten in een ruimte.

Bij infraroodverwarming gaat het grootste gedeelte van de energie naar de infraroodstraling.  En deze straling verdwijnt niet in de lucht, maar produceert warmte wanneer het in contact komt met een object of persoon. Hierdoor worden deze objecten en personen rechtstreeks verwarmd, zonder dat eerst de lucht hoeft te worden verwarmd.

Kortom: centrale verwarming verwarmt de lucht, en deze lucht verwarmt daarna objecten en personen. Infraroodverwarming verwarmt objecten en personen rechtstreeks, en is daardoor veel efficiënter. Infraroodstraling verwarmd bovendien niet alleen rechtstreeks wat het raakt, maar weerkaatst ook van objecten en personen. Opgewarmde objecten stralen zo vervolgens zelf ook warmte af.

verwarmingsmodelVoordelen

Uw ruimte met infrarood verwarmen heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van conventionele luchtverwarming. Zo heeft u minder last van rondcirculerend stof en huismijt, blijft de luchtvochtigheid van de ruimte op een gezonder niveau en krijgen vocht en schimmel geen kans op muren en plafonds. Daarnaast kent de comfortabele infraroodwarmte dezelfde positieve effecten als zonlicht, waardoor bijvoorbeeld uw bloedsomloop gestimuleerd wordt en spieren en gewrichten beter kunnen herstellen.

Energieverbruik.

Conventionele Centrale Verwarming (CV) warmt een ruimte door de lucht in deze ruimte op te warmen. Door gas te verbranden wordt water opgewarmd. Vervolgens wordt het verwarmde water via een leidingnetwerk naar een radiator getransporteerd. De radiator wordt verhit en geeft zijn warmte af aan de lucht. Hierdoor wordt op den duur de ruimte opgewarmd. Het verwarmen van lucht is niet alleen inefficiënt, maar ook bijzonder kostbaar. Bij infraroodverwarming wordt niet de lucht, maar worden de objecten in een ruimte verwarmd. Dit maakt dat het in veel gevallen energiezuiniger, goedkoper en duurzamer is dan conventionele verwarming.

 

Een rekenvoorbeeld:

Om een slaapkamer van 20 M² middels lucht naar 18oC te verwarmen, moet u de gehele ruimte verwarmen. U heeft voor deze ruimte (20m² x 2,5 m = 50m³) een thermisch vermogen van 3,5 Kw nodig. Wanneer u dezelfde ruimte met infrarood naar dezelfde temperatuur wilt verwarmen, kost dit slechts (20 x 2,5 x 50 / 3) = 0,83 Kw. U verbruikt met een infraroodverwarming dus 3,5 tot 4 keer minder vermogen in vergelijking met luchtverwarming.

Naast de hoge aanschafprijs van een conventioneel verwarmingssysteem zijn ook de onderhoudskosten fors. Onze hoogwaardige infrarood panelen zijn onderhoudsvrij en de aanschafkosten zijn ook nog eens beduidend lager in vergelijking tot een nieuwe C.V. installatie. Ook op dit vlak kan dus al direct begonnen worden met besparen!

 

Heeft u vragen?

 Vul hier uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op!