Veelgestelde vragen over infraroodverwarming.

Hoe werkt Infraroodverwarming?

Infrarood verwarmingspanelen geven verwarmende straling af uit het (onzichtbare) infraroodspectrum, op dezelfde manier zoals de zon warmte afgeeft. Anders dan bij traditionele verwarmingssystemen verwarmen infraroodpanelen niet de lucht, maar de objecten in een ruimte. Deze objecten geven op hun beurt hun warmte weer af aan de omgeving, waardoor een aangename en constante temperatuur ontstaat. Dit verwarmingsproces kost veel minder vermogen omdat het niet constant luchtstromen hoeft op te warmen, wat zorgt voor aanzienlijke besparingen op de stookkosten. Meer informatie over de werking van infraroodverwarming vindt u hier.

Hoe kan infraroodverwarming worden toegepast?

Infrarood verwarmingspanelen zijn op veel manieren toe te passen als hoofd-, maar ook als bijverwarming in vrijwel elke situatie waar verwarming gewenst is. U kunt bijvoorbeeld uw hele woning voorzien van infraroodverwarming, maar ook slechts enkele ruimten waar (extra) verwarming nodig is. Zo kunt u kleine, of minder vaak gebruikte ruimtes makkelijk snel verwarmen met infraroodverwarming zoals de badkamer, douche, of toilet.

Ook voor bedrijven bied infraroodverwarming veel opties. Omdat men ruimtes afzonderlijk makkelijk kan verwarmen is het ideaal voor bijvoorbeeld kantoren, wachtruimtes of ontvangstruimtes maar ook werkplaatsen of bedrijfshallen.

Daarnaast is infraroodverwarming ook geschikt voor dierenverblijven. Infraroodpanelen geven een warmte die lijkt op de warmte van de zon. Hier voelen niet alleen mensen maar ook dieren zich prettig bij!

Wat is het verschil met convectieverwarming?

Bij convectieverwarming wordt de lucht verwarmd. De lucht zal vervolgens de warmte afgeven aan objecten en de ruimte zelf. Hiervoor moet eerst de lucht in de ruimte warm zijn. Dit kost een energie. Opgewarmde lucht stijgt op en daalt wanneer deze weer afkoelt. Hierdoor ontstaan luchstromen van wisselende temperaturen. Daarnaast verliest u veel energie als de opgewarmde lucht verdwijnt via een raam of deur.

Infraroodverwarming kent dit probleem niet, omdat het niet de lucht, maar direct de objecten in een ruimte verwarmt.

Zijn infrarood verwarmingspanelen schadelijk voor de gezondheid?

Infrarood verwarmingspanelen en de straling die daar vanaf komt zijn niet gevaarlijk. Infraroodstraling bevat niet het schadelijke UV dat de zon afgeeft, alleen dezelfde warmte. Infraroodverwarming is zelfs een gezondere vorm van verwarming. Doordat er geen lucht verwarmt word is er ook geen luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat er geen stofcirculatie ontstaat, wat prettig is voor de luchtwegen en zelfs grote meerwaarde heeft voor mensen met een luchtwegaandoening.

Hoe zorgt infraroodverwarming voor besparing?

De reden dat infraroodverwarming bespaart op de energierekening is dat infraroodverwarming de lucht niet verwarmd. Hierdoor is er minder energie nodig om een ruimte te verwarmen. Er is ook minder kans dat warmte verloren gaat, omdat de warmte in de objecten van een ruimte zit en niet met de lucht mee kan verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat er minder intensief verwarmd hoeft te worden om een ruimte op temperatuur te krijgen en te houden. Daarnaast zijn infraroodpanelen van zichzelf ook energiezuinig.

Hebben infrarood verwarmingspanelen onderhoud nodig?

Nee, er is geen onderhoud nodig aan infrarood verwarmingspanelen!