Hoe werkt een thermodynamische warmtepomp?
Hoe werkt een thermodynamische warmtepomp?
Hoe werkt een thermodynamische warmtepomp?
Hoe werkt een thermodynamische warmtepomp?
In de thermodynamische panelen of de ventilator-aangedreven warmtepomp bevindt zich een milieuvriendelijk en ongevaarlijke koudemiddel (R134A of R407C). De vloeistof in dit gesloten systeem absorbeert warmte uit de omgeving (bijvoorbeeld de zon, lucht of neerslag) en warmt zich op totdat het gaat koken.
Nadat het kookpunt is bereikt wordt het koudemiddel in verdampte vorm onder druk gezet. Dit gebeurt met een kleine energiezuinige compressor en zorgt ervoor dat het middel zijn hitte of energie aan een warmtewisselaar kan afgeven.
Vervolgens geeft de warmtewisselaar de warmte door aan het water, waardoor het tot een temperatuur van ruim 55ºC verhit wordt. Het verwarmde water wordt daarna opgeslagen in een tank en is klaar om gebruikt te worden voor het verwarmen van een gebouw of gebruik als warm tapwater.
Nadat de warmte is doorgegeven aan het water koelt het koudemiddel weer af, zodat het in vloeibare vorm terugkeert en het volledige proces zich kan herhalen. Dit proces is vergelijkbaar met dat van een vriezer die zijn koudemiddel rondpompt door middel van een compressor. Er wordt dus geen gemaakt van energie-slurpende ventilators voor het verdampings- of ontdooiproces.
Omgevingswarmte
Thermodynamisch paneel
Compressor
Buffervat
Expansieventiel
De in zwart uitgevoerde thermodynamische panelen hebben een afmeting van 200 x 80 x 2 cm en wegen slechts 8 kilo per stuk. Door het lichte gewicht kunnen ze gemakkelijk zowel op het dak als aan de gevel worden bevestigd. In tegenstelling tot zonnepanelen heeft de richting ten opzichte van de zon daarbij geen invloed op het rendement!
De thermodynamische panelen bevatten geen glas, rubber of andere breekbare materialen. Dit maakt ze zeer robuust en goed bestand tegen vocht en andere weersinvloeden. Daarnaast hebben ze een geschatte levensduur van 25 jaar, zonder rendement te verliezen door veroudering of aanslag van vuil.
Het aantal panelen is afhankelijk van de warmwaterbehoefte. Om te voorzien in tapwater voor een gemiddels woonhuis kan het vermogen van 1 thermodynamische paneel soms al genoeg zijn. Grote industriële installaties daarentegen die veel meer capaciteit nodig kunnen uitgebouwd worden tot wel 40 panelen per warmtepomp! Voor iedere situatie en warmwaterbehoefte kunt u bij ons terecht, neem contact op voor een advies op maat!
De warmtewisselaar is het ‘slimme brein’ van de thermodynamische warmtepomp. Hier bevindt zich de compressor en de elektronische regelaar die de temperatuur en de druk regelt waardoor het water in de opslagtank verwarmt kan worden. In de warmtewisselaar is ook ruimte om het koelmiddel weer af te laten koelen, waardoor het proces zich kan herhalen. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende types warmtewisselaars. Zowel op basis van thermodynamische panelen als door een ventilator aangedreven warmtepomp.
De opslagtank heeft de vorm van een cilinder. Afhankelijk van het systeem is de warmtewisselaar intern of extern gekoppeld aan de opslagtank. De tank wordt bij voorkeur binnen én bij de inkomende waterleiding geplaatst. De capaciteit (en daarmee afmeting) van de opslagtank is afhankelijk van de warmwaterbehoefte en kan variëren van 200 tot 3000 liter. Tevens is het mogelijk om meerdere opslagtanks op één warmtepomp aan te sluiten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij industriële installaties waar een grote capaciteit nodig is, maar ook bij een gecombineerde installatie waarbij één thermodynamische warmtepomp gebruikt wordt voor zowel warm water alsook het verwarmen van een gebouw.
Maakt u op dit moment gebruik van een boiler voor uw warm water? In sommige gevallen kan de thermodynamische warmtepomp aangesloten worden op uw huidige boiler. Voor advies en informatie kunt u contact opnemen met onze duurzaamheidsexperts.
Vul hier uw gegevens in voor een vrijblijvend advies op maat!
AaboGreenTech, is dé groothandel en webshop voor infraroodverwarming, zowel lange golf infraroodpanelen voor binnenshuis als korte golf warmtestralers voor buiten. Voor elke mogelijke situatie kunnen wij als groothandel een infrarood verwarmingssysteem samenstellen dat aansluit op uw wensen. Naast infraroodpanelen hebben wij als groothandel ook een uitgebreid assortiment zonnepanelen, warmtepompsystemen en LEDpanelen.