Thermodynamische warmtepomp – een nieuw type verwarming
Sinds enkele jaren staat de warmtepomp alom al bekend als een zeer duurzame vorm van verwarmen. De meest gebruikte warmtepomp technieken zijn lucht/lucht- en lucht/water systemen en de op aardwarmte gebaseerde warmtepompen.
Nu voegt Aabo GreenTech aan deze al bekende warmtepompen een nieuwe variant toe, namelijk de thermodynamische warmtepomp. Het thermodynamische warmtepomp systeem combineert twee technologieën: de warmtepomp en het thermische zonnecollector systeem. Zo wordt het beste gehaald uit twee werelden.
Warmtepompen zijn oorspronkelijk behoorlijk efficiënt, maar de warmte die ze produceren varieert samen met de omgevingstemperatuur, bijvoorbeeld door instraling van de zon.
Thermische zonnecollector systemen hebben een erg hoog rendement als de zon er recht in schijnt op een hete zomerdag. Als het echter een donkere regenachtige dag is met lage temperaturen, dan hebben ze een erg laag rendement.
Het thermodynamische systeem werkt als volgt.
Een onderkoeld gas stroomt door een gesloten systeem met aluminium panelen. Het onderkoelde gas absorbeert de warmte uit de omgeving, zoals zon, wind en regen en zowel overdag als `s nachts. Tijdens dit proces warmt het onderkoelde gas vele malen sneller op dan bij een regulier zonneboiler systeem. Nadat het onderkoelde gas is opgewarmd door zijn omgeving, geeft het gas in verdampte toestand zijn warmte af aan een warmtewisselaar met behulp van een kleine compressor. De warmtewisselaar geeft de warmte door aan het water. Het verdampte (onderkoelde) gas koelt af in de warmtewisselaar en keert terug in vloeibare vorm. Het gehele proces herhaalt zich weer.
Omdat het (onderkoelde) gas een kookpunt heeft van -30ºC werkt het systeem ook als er geen zon is, dus ook `s nachts. Het produceert warm water van 55ºC bij ieder weertype, bijvoorbeeld ook in de Nederlandse winter. Dat in tegenstelling tot een conventionele zonnecollector, die dat niet kan. Het gebruik van de omgevingslucht als warmtebron is bijzonder eenvoudig, het vereist namelijk geen grondwerken en boren van waterputten. Thermodynamische warmtepompen kunnen voortdurend energie halen uit de omgevingslucht, zelfs bij buitentemperaturen van -20 ° C.
Omdat lucht een vrij medium is, kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd ongeacht de locatie zowel binnen als buiten. Ook een officiële vergunning hoeft niet worden aangevraagd. De benodigde ruimte is vrij gering, een kubieke meter is vaak voldoende. Het systeem kan dus gemakkelijk binnenshuis worden geplaatst maar kan ook in compacte ruimtes buiten worden geïnstalleerd.
Voordelen van een thermodynamische warmtepomp
- Geen risico op overdruk.
- Totale weerstand tegen corrosie (geanodiseerd aluminium 30 micron)
- Geen ontdooiingsenergie nodig
- Bestand tegen hard water (aanwezigheid van kalk)
Ideaal voor passieve huizen
De thermodynamische warmtepomp kan eventueel ook gekoppeld aan een warmte terugwin systeem van een woning. In de stand-alone modus kunnen warmtepompen voldoen aan de vraag naar warmte zelfs in vriestemperaturen.