zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 2023 afgebouwd. Welke gevolgen heeft dit voor u?

zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 1 januari 2023 afgebouwd. Eigenaren van een zonnestroomsysteem mogen vanaf dan jaarlijks 9% minder salderen, totdat de regeling in 2031 volledig wordt opgeheven. Welke gevolgen heeft dit voor de terugverdientijd van uw zonnepanelen? Blijft het nog steeds financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen? En hoe kunt u de opgewekte elektriciteit het beste benutten? Wij hebben het voor u uitgezocht.

Salderen? Wat was dat ook alweer?

Dat zonnepanelen duurzaam zijn, is inmiddels geen nieuws meer. Maar veel mensen zien zonnepanelen vooral als een goede financiële investering. De terugverdientijd van een zonnestroomsysteem is namelijk gemiddeld zo’n 7 jaar. Met een gemiddelde levensduur van 25 á 30 jaar, betekent dit dat u uw woning of kantoor jarenlang gratis van uw eigen stroom kunt voorzien.

Maar doordat vaak niet alle opgewekte stroom direct gebruik wordt, kunnen eigenaren van zonnepanelen op dit moment gebruik maken van de zogenoemde salderingsregeling. Met deze regeling kan de opgewekte stroom voor hetzelfde tarief terug worden geleverd aan het elektriciteitsnet. De stroom die u gedurende de dag opwekt, kunt u dus als het ware wegstrepen tegen de stroom die u ’s-avonds van het net afneemt.

Toch heeft het kabinet besloten om de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen. Ongeacht of u al jarenlang een zonnestroomsysteem heeft, of nog wil aanschaffen. De reden hiervoor is dat zonnepanelen steeds beter en goedkoper worden. Hierdoor kost de salderingsregeling de overheid steeds meer geld. Geld dat in principe alleen ten gunste komt van de eigenaren van zonnepanelen.

Met het afbouwen dan de salderingsregeling wil het kabinet daarom geld vrij maken voor andere duurzaamheidsinvesteringen. Woningen die bijvoorbeeld slecht geïsoleerd zijn of simpelweg niet geschikt zijn voor zonnepanelen, kunnen met deze investeringen toch bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Zijn zonnepanelen óók na 2023 nog een goede investering? 

Wie in 2020 zonnepanelen koopt, kan nog ruim anderhalf jaar 100% profiteren van de salderingsregeling. Vanaf 2023 wordt dit ieder jaar 9% minder, tot er in 2031 niets meer gesaldeerd kan worden. Toch blijft het dan nog steeds duurzaam en financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Door de afbouwregeling duurt het namelijk iets langer voordat het zonnestroomsysteem is terugverdiend, maar óók daarna blijft het nog jarenlang renderen.

Bovendien wordt het door de nieuwe regeling steeds gunstiger om de opgewerkte stroom zelf te gebruiken. Dat komt doordat men voor het terugleveren aan het elektriciteitsnet straks een veel lager tarief krijgt. De stroom die u zelf opwerkt blijft gratis, dus kunt u die het beste direct verbruiken.

In de praktijk komt het erop neer dat u het beste uw elektrische apparaten overdag kunt gebruiken. Programmeer bijvoorbeeld uw wasmachine of vaatwasser zodat ze overdag aanstaan, laad uw elektrische auto overdag op, koel de woning of het kantoor door middel van een airconditioning of installeer een slimme warmtepomp, zodat deze overdag warm water opwekt.

Kortom, zonnepanelen blijven een van de meest duurzame en financieel aantrekkelijkste investering die u kunt doen. Óók nadat de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd.

Neem contact met ons op