AaboGreenTech Zonnestroomsysteem project in Roggel met AaboFlex Brightwhite PVC

Hogere opbrengst van zonnepanelen door witte dakbedekking!

AaboGreenTech Zonnestroomsysteem project in Roggel met AaboFlex Brightwhite PVC

Als u uw woning of kantoorpand wilt gaan verduurzamen, is het aan te raden om óók de dakbedekking onder de loep te nemen. Ten eerste is het een hele klus om de zonnepanelen er weer vanaf te halen, als blijkt dat het dak gerenoveerd moet worden. Maar, daarnaast kan de keuze voor een bepaalde dakbedekking ook bijdragen aan de verduurzaming van het pand. 

Witte dakbedekking biedt bijvoorbeeld tal van duurzame voordelen ten opzichte van traditionele zwarte dakbedekking. Het heeft zelfs een positief effect op de opbrengst van de zonnepanelen én komt bovendien in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek!

De voordelen van witte dakbedekking

Minder energieverbruik door witte dakbedekking!

Wie de verschillen tussen zwart en wit vanuit een natuurkundig perspectief bekijkt, valt meteen iets op. Donkere kleuren absorberen licht, terwijl lichte kleuren het licht juist reflecteren. Hetzelfde principe geldt voor de kleur van de dakbedekking. Zwarte dakbedekking neemt namelijk bijna al het licht en daarmee de warmte in zich op, terwijl witte dakbedekking een groot deel van het zonlicht weerkaatst.

Hierdoor wordt het in de zomer op een traditioneel zwart dak gemakkelijk 80˚C, terwijl het op een dak met witte dakbedekking tot wel 50% koeler blijft. Dit is niet alleen gunstig voor de levensduur van het dakvlak, ook de hittedoorslag naar binnen is voelbaar minder.

De binnentemperatuur met een witte dakbedekking kan namelijk wel 3˚C tot 5˚C lager zijn dan met een zwart dak. Naast dat dit veel comfortabeler is, wordt hierdoor direct de koellast van het pand verlaagd. Daardoor hoeft bijvoorbeeld airconditioning veel minder hard te werken om een aangename temperatuur te houden, waardoor er veel minder energieverbruik is en dus een fikse kostenbesparing ontstaat!

Zonnestroomsystemen

Hogere opbrengst van zonnepanelen door witte dakbedekking!

Daarnaast heeft het koelende effect van witte dakbedekking direct invloed op de opbrengst van zonnepanelen. De zonnecellen in een zonnepaneel werken namelijk minder efficiënt naarmate te temperatuur stijgt. Bij iedere graad boven 25˚C verliezen zonnepanelen daardoor circa 0,5% aan opbrengst. Het is daarom erg belangrijk dat de temperatuur van de zonnepanelen zo laag mogelijk te houden, en dat is precies waar de witte dakbedekking voor zorgt. Met behulp van witte dakbedekking is het zelfs mogelijk om tot wel 15% meer opbrengst uit uw zonnepanelen te halen.

Welke soorten witte dakbedekking zijn er?

Er zijn verschillende soorten witte dakbedekking verkrijgbaar. Zo leveren wij Brightwhite PVC  kunststof dakbedekking en bijvoorbeeld ook bitumen dakbedekking met een witte bovenlaag. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om een bestaand plat dak te overlagen met een witte vloeibare dakcoating. Hiermee renoveert u uw dakbedekking én profiteert u  van de voordelen van wit dak!

Energie-investeringsaftrek voor witte dakbedekking

Door de voordelen van witte dakbedekking, kunnen bedrijven in 2019 in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek. Wanneer een bestaande dakconstructie wordt na-geïsoleerd in combinatie met een witte dakbedekking kan het voor  maximaal €30/m² in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek.

 

Meer weten?

 Vul hier uw gegevens in voor een vrijblijvend advies op maat!